Tuesday, May 24, 2011

Pregnancy Calculator? Siapa boleh explain!?

As Salam & morning u all :p

Sab sebenarnya dari start dapat tahu pregnant still confius. Sebab tak faham macam mana kiraan sebetulnya. Sebab sab saja-saja Google pasal pregnancy calculator. And sab ada jumpa satu kiraan ni. Masa sab pergi jumpa Dr. Raja last week, dia cakap sab dah 13 weeks and 4 days. Okaylah. And ikutkan hari ni 24 Mei sab dah 14 weeks and 2 days lah kan. Tapi, bila sab calculate tadi, macam ni pulak keluar......
-
-
-

Nampak tak? Sab key-in lah date hari ni 24 Mei, dia tulis sab baru 12 weeks and 2 days????? Kompiuss!!
Siapa-siapa boleh tolong explain kat sab......

How Do I Begin To Tell You

How do I begin to tell you how lucky I am
to have you in my life?...
I'll start by saying what an honor it is
for me to be your wife...

You're my best friend in the good times
and my rock in times of sorrow...
You're the reason for sweet yesterdays
and my promise for tomorrow...

I never thought I could feel this loved
until I became your wife...
You made every moment
the best one of my life...

The Love of My Life

Faizal Ishak

;)

p/s:  bercinta selepas berkahwin adalah yang terindah pernah ku rasai. Alhamdulillah, aku bersyukur pada-Mu Ya Allah. Suamiku adalah yang terbaik buatku....

Monday, May 23, 2011

Weddings & SI POLAN

Assalamualaikum wbt and hello

Bila hari isnin je mesti ramai yang lembik. Same la dengan sab. Lemau leee dibuatnya huhu. Well, sab nak wish "Congratulation to Haseena" sebab telah selamat bernikah pada sabtu lepas and reception dia semalam 22 Mei. Dia nampak cantik. Reception dia pun simple and nice. But before sab dgn jai pergi wedding Haseena, me, Jai and my mom pergi wedding sedara kat Jalan Reko. Ni kira sedara belah arwah atok sab. Tak bape kenal pon huhuh. So biasalah, ramai pulak mak-cik2 sedara yang terkumat kumit mulut bila nampak kitaorg dari jauh. Pasal apa? Alaaah biasalah. Sedara mara yang duduk kampung ni. Sebab masa wedding kitaorg, tak dapat nak ajak semua. Sebab kitaorg buat tak besar. Lagi2 kitaorg gabung. So mula laaaaaah. Pok pek pok pek! Kitaorg buat 'dek' je. Makan pastu sengih2 jap, pastu gerak gi wedding Haseena. My mom stay sana lagi. So me and jai je la yang pergi.

Sampai umah Haseena, set dengan hajar and husband dia, terus kitaorg carik table. Sab rilek la jap sebab baru pas makan. Kenyang lagi kot! So melayan lah anak Hajar, Adriana Sufia yang comel tu! Dah macam anak aku pulak ahhaha! Masa kat wedding tu ramailah jugak jumpa member2 lama, sebab Haseena dgn sab satu course masa kat UiTM. Ada lah jugak jumpa orang yang sab tak nak jumpa huhu. Tapi seperti biasa kita buat biasalah kan. Act cool cheewaahh. Tapi yang paling lawak and rasa macam nak gelak pecah perut is bila SI POLAN tanya kat sab soalan yang orang kata tak matang lah. Soalan ape? Errmm malas lah nak tulis sini nanti ada mulut2 kecoh yang suke sebok2 hal orang pi sebar2 kan. Jadi, sapa yang ada time tu and dengar je tahu ape yang jadi. Cuma apa sab boleh katakan is, kita sebelum nak cakap ape2, kena lah tengok tempatnya. Lagi satu, kena tahu kedudukan kita siapa and kat mana. Jangan main terjah jek. Nanti orang kata apa pulak. Haaa, kan sekarang orang dah pandang serong. Orang sekeliling yang mendengar cakap "Ape lah SI POLAN tu tanya macam tu. Tanya macam budak2. Tak matang langsung. Pro la der!". Haaa amik ko! Kan dah kena. Lain kali pandang2 jeling2 dulu yeh.

Sab malas nak cakap lebih2, cuma kita pon berlakon la sikit semata nak jawab soalan SI POLAN tu. Jai pon macam pelik and jelik waahh! Sab senang je, SI POLAN tu tak matang lagi. Biarlah dia janji sab sekarang bahagia dengan life sab. My life is now much much much better thn before. And im more thn happy :)  As for you SI POLAN, may you find peace and harmony.

Friday, May 20, 2011

*Speechless*

As Salam & morning

Semalam sab check up kat Columbia Asia Puchong. So scan everything ok. Baby pon Alhamdulillah so far so good :)  Now sab dah 13 weeks and 5 days. Rasa macam tak sangka je dapat tengok picture baby dalam perut ni hehehe. So cute.

;)

Wednesday, May 18, 2011

Jom Main Teka-teka Jantina

As Salam & good morning

Oh kenapa lah kena kerja today. Kan syok kalau cuti lagi hehehe. Well, semalam sab borak2 dengan papa angkat sab. Papa angkat sab ni kawan ibu dari kecik lagi. So dah rapat dengan family we all. Sebab tu sab panggil dia papa. Lagipon, papa angkat sab ni dah divorce lama, so dia dengan anak-anak pon dah kurang. Jadi apa salahnya sab memberikan kasih sayang seorang anak pada dia kan. *janji menjaga batasnya*

So, semalam kita pon borak2 dalam phone. Ibu boleh pulak menyebok suh tanya soalan cepumas kat papa angkat sab. "Adik, tanyalah papa, baby boy ke girl ni?" Hehehehe. Ibu mula la tuh excited. Sab nak tanya pon segan juga heheh. Sebab yerlah, baru 3 bulan lebih kan, macam over pulak. Tapi, dalam hati memang nak sangat tahu ngeh3. So sab pun tanya lah, "Pa, ibu tanya ni, baby boy ke girl?" *dup dap dup dap*  Papa straight je jawab, "Baby Boy!"  Terus tersenyum sab hehehe. Sengih2 la ibu ape lagi. Sab just cakap, boy ke girl ke tak kesah. Janji baby ina ni sihat and sempurna hendaknya.

Mesti cam pelikkan, nape tanya kat papa angkat sab ni. Dia sebenarnya diantara orang yang Allah kurniakan kelebihan. Jadi, boleh juga la 'tengok-tengokkan' ni. Dulu masa sab awal-awal pregnant, time tu dah gi scan tapi doctor tak dapat detect bape minggu sebab awal lagi, bila cakap dengan papa, terus dia cakap dah 28 hari hehehehe. Bila check 2 weeks after that, kiraan papa betul. Kebetulan mungkin :) 

So, kita janganlah percaya 100%, cuma boleh dijadikan sebagai hiburan je heheheh. Kalau betul tu, ia adalah kebetulan. So, arini sab gatal2 lah Google. Ni yang sab jumpa.
TANDA BAYI LELAKI
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan yang manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur
p/s:  haaaaaa, buat ape tu? Mesti tengah sebok pegang perut masing-masing kan, tengok hidung, pikir balik suke makan ape. Semua lah heheeheh. Same laa kita! :P

Thursday, May 12, 2011

How My Baby's Growing

As Salam & petang

Sab nak share info bukan hanya untuk diri sab but also ibu-ibu yang tengah pregnant. Well, sekarang ni sab dah 12 weeks. So selalu lah godek2 Google ni nak tahu perkembangan baby. Mana tak nya, kita tak rasa and nampak kan. So ni lah initiative yang sab ambil. So selamat membaca ;)

The most dramatic development this week: reflexes. Your baby's fingers will soon begin to open and close, his toes will curl, his eye muscles will clench, and his mouth will make sucking movements. In fact, if you prod your abdomen, your baby will squirm in response, although you won't be able to feel it. His intestines, which have grown so fast that they protrude into the umbilical cord, will start to move into his abdominal cavity about now, and his kidneys will begin excreting urine into his bladder.

Meanwhile, nerve cells are multiplying rapidly, and in your baby's brain, synapses are forming furiously. His face looks unquestionably human: His eyes have moved from the sides to the front of his head, and his ears are right where they should be. From crown to rump, your baby-to-be is just over 2 inches long (macam sepanjang limau) and weighs half an ounce.

Monday, May 9, 2011

Stress? Boring?

As Salam & morning

Haish. Lama betul tak update blog. Nak kata busy, takda lah sangat. Tapi, entah lah. Hujung bulan lepas, sab dengan jai pergi Kuching, Sarawak. Saja je jalan2 sana sebab ibu sab ada launching product MBSB kat sana seminggu. So kitaorang menumpang sekaki lah ni. *ibu belanja untuk honeymoon katanya huhu*. Tapi gambar tak upload lagi, nantilah bila free ok. Tak transfer pon lagi gambar tu. Btw, sab nak cerita ni bukan pasal pergi Kuching, tapi benda lain.

Pernah tak rasa muak or bosan buat benda yang sama setiap masa? Or rasa macam aaarrrggghhhh stress giler sebab takda kelainan or sesuatu yang baru? This is what im feeling now. Not to complain or what, but sab ni jenis orang yang sukakan kelainan. You know, buat something new. Something yang kita takkan buat benda sama setiap hari over and over again. Ok, to be honest, working in government sectors is not my kind. Im the type of person who likes to do something fresh! Dulu masa sab kerja dengan TV3 *eventho gaji ciput* sab puas setiap kali my work tu dihargai and bila tengok nama kat montaj, wah!! lega dan puas! Every morning sab pergi kerja dengan seribu perasaan gembira *walaupun producer pervert!!*

Walaupun cuti pun susah sebab weekdays buat kerja editing and weekends shooting. *rasanya pernah cuti 4 kali je kot*.  Lepas tu, masuk kerja pagi dalam pukul 9 ke 10 ke sometimes 11 heheh. Tapi balik jangan cakap lah. Kul 1 pagi pon ada kat office lagi. Sebok berebut editing machine tu dengan team lain haha. Pernah juga lah sab tidor office and sometimes kena check in hotel sebelah. Giler weyh! Tapi kan, sab tak pernah sekali pun rasa boring. Sebab apa yang sab buat last week wont be the same thing this week. Something like that. Yes, eventho sab buat job yang sama, tapi, sab jumpa orang yang lain setiap masa, venue yang lain setiap masa, jalan cerita yang lain setiap masa and so on. So, sab rasa kerja sab tu variety. Best!

But now, sigh. I keep on doing the same thing over and  over again. People would say yang sab ni memilih. But, Allah jadikan setiap manusia itu berbeza. Like my father, he's a PTD officer. And dia kerja government sejak dia habis Uni lagi. Itu adalah passion dia. He likes the job that he's doing now. And he's good at it. But, im not like him. Sab ni ikut perangai ibu. Macam mana ibu? Of course the opposite abah lah kan. Working close with orang lain. Held events sana sini. Dapat jumpa orang macam2. Even sometimes dia merungut penat semua, but bila satu2 event or kerja ibu selesai, ibu puas dan happy! Even sab dengan jai boleh nampak kat muka dia. And thats my mother and me!!

So now, sab kena lah bertahan sampai ujung Oktober ni. Sab due bulan November. So ujung Oktober ni sab last lah kat sini. Yeay! Can't wait. Duit boleh cari. Rezeki ada dimana2. Janji kita ada usaha. Tak salah untuk kita cuba cari apa yang kita suka. Do things that we love most. Bukan buat sesuatu atas dasar memuaskan hati orang lain. Ataupun hanya tangkap muat ja. Janji kita ada education and ada usaha. Nothing is impossible. Everything ada jalannya. And i know i will succeed. Tapi, sebelum sampai ke puncaknya, pasti kita dibawah.


p/s: saya tak sabar nak tunggu November!!!!!!!