Monday, May 9, 2011

Stress? Boring?

As Salam & morning

Haish. Lama betul tak update blog. Nak kata busy, takda lah sangat. Tapi, entah lah. Hujung bulan lepas, sab dengan jai pergi Kuching, Sarawak. Saja je jalan2 sana sebab ibu sab ada launching product MBSB kat sana seminggu. So kitaorang menumpang sekaki lah ni. *ibu belanja untuk honeymoon katanya huhu*. Tapi gambar tak upload lagi, nantilah bila free ok. Tak transfer pon lagi gambar tu. Btw, sab nak cerita ni bukan pasal pergi Kuching, tapi benda lain.

Pernah tak rasa muak or bosan buat benda yang sama setiap masa? Or rasa macam aaarrrggghhhh stress giler sebab takda kelainan or sesuatu yang baru? This is what im feeling now. Not to complain or what, but sab ni jenis orang yang sukakan kelainan. You know, buat something new. Something yang kita takkan buat benda sama setiap hari over and over again. Ok, to be honest, working in government sectors is not my kind. Im the type of person who likes to do something fresh! Dulu masa sab kerja dengan TV3 *eventho gaji ciput* sab puas setiap kali my work tu dihargai and bila tengok nama kat montaj, wah!! lega dan puas! Every morning sab pergi kerja dengan seribu perasaan gembira *walaupun producer pervert!!*

Walaupun cuti pun susah sebab weekdays buat kerja editing and weekends shooting. *rasanya pernah cuti 4 kali je kot*.  Lepas tu, masuk kerja pagi dalam pukul 9 ke 10 ke sometimes 11 heheh. Tapi balik jangan cakap lah. Kul 1 pagi pon ada kat office lagi. Sebok berebut editing machine tu dengan team lain haha. Pernah juga lah sab tidor office and sometimes kena check in hotel sebelah. Giler weyh! Tapi kan, sab tak pernah sekali pun rasa boring. Sebab apa yang sab buat last week wont be the same thing this week. Something like that. Yes, eventho sab buat job yang sama, tapi, sab jumpa orang yang lain setiap masa, venue yang lain setiap masa, jalan cerita yang lain setiap masa and so on. So, sab rasa kerja sab tu variety. Best!

But now, sigh. I keep on doing the same thing over and  over again. People would say yang sab ni memilih. But, Allah jadikan setiap manusia itu berbeza. Like my father, he's a PTD officer. And dia kerja government sejak dia habis Uni lagi. Itu adalah passion dia. He likes the job that he's doing now. And he's good at it. But, im not like him. Sab ni ikut perangai ibu. Macam mana ibu? Of course the opposite abah lah kan. Working close with orang lain. Held events sana sini. Dapat jumpa orang macam2. Even sometimes dia merungut penat semua, but bila satu2 event or kerja ibu selesai, ibu puas dan happy! Even sab dengan jai boleh nampak kat muka dia. And thats my mother and me!!

So now, sab kena lah bertahan sampai ujung Oktober ni. Sab due bulan November. So ujung Oktober ni sab last lah kat sini. Yeay! Can't wait. Duit boleh cari. Rezeki ada dimana2. Janji kita ada usaha. Tak salah untuk kita cuba cari apa yang kita suka. Do things that we love most. Bukan buat sesuatu atas dasar memuaskan hati orang lain. Ataupun hanya tangkap muat ja. Janji kita ada education and ada usaha. Nothing is impossible. Everything ada jalannya. And i know i will succeed. Tapi, sebelum sampai ke puncaknya, pasti kita dibawah.


p/s: saya tak sabar nak tunggu November!!!!!!!

2 comments:

  1. D, dalam pantang tu dah kena memikirkan lah. samada sab sambung master or kerja. sab tengah carik2 juga ni kerja lain. so nanti lepas pantang kira dalam Feb insyaAllah ada la tu rezeki. mudah-mudahan. Amin.

    ReplyDelete