Tuesday, January 25, 2011

PTD?

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera...

Hari ni last sab kerja, bukannya benti keja ke ape.. tapi esok dah start cuti sampailah 6hb Feb nanti.. yeay! :) btw, entry kali ni bukan nak ckp pasal cuti.., but nak cerita sikit pasal PTD.. you all mesti dah tau kan PTD tu ape.. bagi yang tak tahu tu, PTD ni Pegawai Tadbir dan Diplomatik.. post ni utk orang2 yang ade degree and apply kat SPA and lulus exam, assessment and interview.. nampak simple kan, but actually susah sebenarnya.. as for me yang dah pernah amik exam PTD dulu, tahun 2009.. pergh..memang pecah kepala sebab saya ni bukan nye minat nak amik tau sangat pasal kerajaan sume ni.. *memang tak patut lah kan bagi warga Malaysia* tapi itulah hakikatnya.. walaupun sekarang ni saya bekerja dengan kerajaan, tapi tak banyak yang saya tahu especially pasal mengundi, sistem parlimen sume tuh.. tapi sejak keje sini, banyak yang saya belajar.. dari  seorang yang 0 pengetahuan, now Alhamdulillah tahu lah jugak sikit2 heheh..

ni lah antara buku yang korunk kena study huhuhu...

fyi, my parents memang insist sab jadi  PTD.. dulu masa fail exam 2009 tuh, diaorg agak terkilan lah sebab mengharap sgt sab dapat..memandangkan kakak sab pon 2 kali fail exam.., and bekerja dgn Maybank so lagi diaorg mengharap kat sab.. tapi, sab bukan apa.., kurang minat lah nak jadi  PTD officer ni.. i have my own mission.. sab bukan jenis orang yang sukekan pangkat tinggi2.. i mean, ada nye jurang antara staff and boss.. yeh..! memang semua kerja ada staff dan boss, but tak suka kalau ade jurang smp staff kena takot boss and boss boleh suka2 mengarah and keluarkan maki2an yang tak best.. *ingat keje gov senang ke? tunggu lah korunk bile dapat big boss yang perghhhh..speechless* sab lagi suka kalau jadi lecturer ke :)  at least dealing dgn students..

 
mom dad, if only u know that i can't be like daddy.. he's a good PTD officer, and yes i admit that PTD will take u up and to a higher post.. but ina tak minat.. im sorry mom dad.. :'( 

this is daddy.. now daddy JUSA C dlm KDN..
"i can't be you daddy..."

Tuesday, January 18, 2011

Adriana Sufia :)

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia..

well, entry utk kali ni just suka-suka je. My best friend Siti Hajar baru dapar baby girl pada 31st Dec 2010.  Actually, due nya 25 Feb 2011, tapi ntah baby nye nak kluar cepat heheh.. lagi pon, mummynye badan kecik je.. halus sangat. ape2 pun, Alhamdulillah semuanya selamat.. and now, hajar pon tgh dalam pantang.. wahhh.. banyak giler cerita mase dlm pantang.. takot pon ade hehehe.. mcm mane la aku nanti ehhh :p  

nilah Hajar and abg Iwan mase diaorg kawen.. sy la pengapitnya huhuh ;)
 
Congrats my darling Hajar and abg Iwan :D  semoga Adriana membesar dgn sihat :)
nnt auntie Sabby and uncle Jai dtg visit k...

baby Adriana tgh syok layan tidur heheeh.. comel (*.~)


Friday, January 14, 2011

Malaysia' very own Facebook

Salam guys....

Hye guys.. I have one good news for u bloggers. Now we have our very own FACEBOOK!! wuhuu.. :P   ape lagi join laaa... www.1malaysia.com   its really nice and very simple.. but, jgn tulis or post benda2 yang merapu... because name web pon 1Malaysia.. so whatever u guys letak 1Malaysia boleh nampak heheheh... well, enjoy guys! btw, bawah ni is my very own 1Malaysia Profile! add me guys! :D


Laman 1Malaysia.com sebelum ini merupakan salah satu blog, yang membincangkan pasal Malaysia, namun begitu, pemiliknya telah mengubah konsep dan segalanya pada laman tersebut kepada konsep laman sosial. Dalam tempoh kurang sehari dilancarkan, lebih daripada 113 orang pengguna telah berdaftar (sehingga artikel ini ditulis), dan angka tersebut meningkat dengan amat pantas sekali.
1Malaysia.com turut sama membawakan pelbagai fungsi sosial, daripada fungsi blog, forum, acara, video dan banyak lagi diintegrasikan bersama padanya. Penggunaan nama domain 1Malaysia.com juga dijangka akan berjaya menarik minat ramai pengguna, selain memudahkan mereka mengingatinya memandangkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Mohd Najib menggunakan domain seumpamanya, iaitu 1Malaysia.com.my.


 

Thursday, January 13, 2011

Life without Love?

Salam guys..

I overheard a conversation between two friends just now while I was browsing thru my blog. It was an interesting topic they talked about. One of them were saying about her life is so boring! Having no one to share her love with *exclude her families*. But, I was surprised with her friend's statement. She told that she like her life now. Single, working and without anyone to share anything. She lives with her parents. Oh and yes a Cat! But, she seems happy. Well, looks like it. But, let me ask you guys.
Can you really live without love??


There comes a certain point in ones life when, if you don't have a partner/spouse to share your life with then it is possible to feel that you are living a life without love. Your children, if you have had any, may have grown and started their own lives. While they certainly love you, they are not involved in your life on a day to day basis. Other people, who are involved in relationships have their own lives and loves to tend to. It can become a very, very lonely existence when you don't have that someone special in your life.

There are many kinds of love, and the most important is self-love. Until and unless you love yourself, you can't experience much more than pale glimpses of what love, ANY kind of love, is all about. And self-love is a natural part of human existence, so everyone has that ability, although in modern times it's often not easy to develop.

We all experience love of many kinds in our lives. There is also Love for Power, Love for Fame, Love for Money, Love for Parents, Love for whatever you can name. Love is what trigger a person to fight for their goal. I'm not sure it would be possible to NOT experience it, unless there was brain damage. Even the most seriously emotionally traumatized people can still experience love of one kind or there is no love in your life, there is... you just have to learn to recognize it.

There are many types of love and it is up to you to find the answer yourself and make your life worthwhile.

So, moral of the story is... Love yourself first before saying I Love You to others... :)
And one more thing,


"Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu. Sesungguhnya dalam hal itu terdapat tanda-tanda kekuasaanNya bagi orang-orang yang berfikir."
:: surah Ar-Rum ayat 21 ::

Kanak-Kanak Hilang!

Bloggers, please share with others!


Full article taken from:  
http://geniusqarissa.blogspot.com/2011/01/kanak-kanak-hilang-tolong-sebarkan.html 







Semoga Adam kembali ke pangkuan ibunya - Norazuin Munaji dengan selamat. Semoga Puan Norazuin akan tabah menghadapi dugaan ini, saya tahu bukan mudah untuk Puan mengharunginya dan doa saya, keluarga dan kami sentiasa bersama Puan. 

Tuesday, January 11, 2011

yeayyy!

just nak share the happy news...

my car loan has been approved! yeay! so ill be getting my new Honda Insight by March or April 2011..! happy*happy*happy*!...

;)

11.1.11



salam...

Date harini sgt best kan.. 11. 1. 11.. aishh.., sgt cantik nombor die..nape la tak jatuh hari sabtu ehehehe.. boleh kitaorg pilih date ni   ;)  ngee..~ ape2, pon lagi 2 weeks lebih je for our wedding day.. and yes! im so happy.. for finally, i found someone that truly loves me and care fore me.. i tak boleh bayangkan hidup tanpa faizal.. he understands me so well.. even kitaorg kenal tak lama... but., the chemistry tu ade.. rase mcm dah kenal bertahun2.. :) 

well... let us pray to Allah and hope for the best.. its gonna be a really great month!!

Monday, January 10, 2011

Salah faham pemakaian tudung

Sumber:  salafus-sholih.blogspot.com

Pada hari ini, dapat kita perhatikan ramai muslimah mulai sedar akan kewajipan mengenakan tudung. Kita dapat lihat bagaimana seorang muslimah sebelumnya tidak bertudung, kemudian mula mengenakan tudung. Alhamdulillah, Rahimahunnallah. Walau bagaimanapun, sayangnya kebanyakan dari mereka masih belum mengenakan tudung yang benar-benar sesuai dengan kehendak syariat. Kebanyakan dari mereka memakai tudung mengikut trend atau hanya ingin dilihat lebih islamik. Mereka lebih mementingkan keanggunan, kecantikan tanpa mempedulikan apakah benar tudung mereka betul atau tidak.

Kebanyakan tudung yang dijual hari ini tidak cukup untuk menutup aurat secara sempurna melainkan meninggalkan celah-celah yang memperlihatkan aurat. Menurut jumhur ulama, aurat wanita adalah seluruh tubuh kecuali muka dan telapak tangan. Sebagaimana ulama ahli tafsir Imam Al-Qurthubi berkata, pengecualian itu adalah pada wajah dan telapak tangan. Yang menunjukkan hal itu adalah apa yang diriwayatkan oleh Abu Daud dari Aisyah:
Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah sedangkan ia memakai pakaian tipis. Maka Rasulullah berpaling darinya dan berkata kepadanya : “Wahai Asma ! Sesungguhnya jika seorang wanita itu telah mencapai masa haid, tidak baik jika ada bagian tubuhnya yang terlihat, kecuali ini.” Kemudian beliau menunjuk wajah dan telapak tangannya. Allah Pemberi Taufik dan tidak ada Rabb selain-Nya”. Maka, selain muka dan telapak tangan, tidak boleh terlihat walaupun sedikit.
Rasulullah shallallahu’alaihi wasallam melarang para wanita muslimah berpakaian ketat. Dan batasan ketat adalah tergambarnya bentuk salah satu anggota tubuh yang termasuk aurat. Usamah bin Zaid pernah berkata :
Rasulullah pernah memberiku baju Quthbiyah yang tebal yang merupakan baju yang dihadiahkan oleh Dihyah Al-Kalbi kepada beliau. Baju itu pun aku pakaikan pada isteriku. Nabi bertanya kepadaku : “Mengapa kamu tidak mengenakan baju Quthbiyah ?” Aku menjawab : Aku pakaikan baju itu pada istriku. Nabi lalu bersabda : “Perintahkan ia agar mengenakan baju dalam di balik Quthbiyah itu, karena saya khawatir baju itu masih bisa menggambarkan bentuk tulangnya.” (Ad-Dhiya Al-Maqdisi dalam Al-Hadits Al-Mukhtarah I/441; Ahmad dan Al-Baihaqi dengan sanad Hasan).
Sungguh menghairankan sesetengah muslimah yang sudah menyedari akan wajibnya menutup aurat, namun di dalam hatinya masih ada keinginan untuk menonjolkan bahagian-bahagian tubuhnya agar terlihat indah di mata laki-laki. Waliyyadzubillah. Sehingga mereka pun memakai tudung secara ala-kadar sahaja. Kesilapan muslimah yang menggayakan tudung pada hari ini dapat dibahagikan kepada dua bahagian.

1.Antara tudung yang popular dipakai masa kini adalah tudung lilit atau tudung pendek. Hampir kebanyakan muslimah menggayakan tudung jenis di mana banyak dipengaruhi oleh pemakaian artis-artis tempatan. Rata-rata daripada mereka akan mengatakan tudung jenis ini ringkas, tidak rimas dan senang dipakai. Namun tidak syak lagi pemakaian jenis ini mendedahkan dada. Padahal telah jelas dalil menyebutkan:
“Dan hendaklah mereka menutupkan tudung ke dada mereka…” (QS. An Nur : 31)
Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mumin : “Hendaklah mereka mengulurkann jilbabnya ke seluruh tubuh mereka.” (QS. Al Ahzab : 59)
Walau demikian kami bersyukur kepada Allah, bahawa sekarang mulai terlihat kesedaran dikalangan muslimah di negara kita untuk mulai mengenakan tudung. Walaupun sebahagian besar masih belum memenuhi kriteria syar’i, namun kami berharap saudari-saudari kita muslimah sentiasa berproses dan memperbaiki diri dalam pemakain tudung hingga sesuai dengan apa yang ditentukan oleh Allah dan Rasul-Nya. Kita berharap semoga kaum muslimah kita yang dimuliakan oleh Allah, sentiasa memperbaiki diri dan menjaga kehormatan dirinya dengan taat kepada perintah Allah dan Rasul-Nya. Beragama dengan kaedah yang benar sesuai Al Qur’an dan As Sunnah, bukan hanya mengikuti perasaan, atau mengikuti apa yang dianggap baik oleh kebanyakan orang. Wallahu ta’ala a’lam.

2. Antara kebiasaan yang selalu dilakukan muslimah pada hari ini adalah
memasukkan tudung ke dalam baju atau memakai jaket atau coat diluarnya. Ini menyebabkan hilangnya fungsi tudung untuk menutupi bentuk tubuh bahagian atas. Memang terdapat pelbagai alasan diberi untuk mengenakan tudung jenis ini. Pertama adalah untuk keperluan keselamatan, misalnya ingin memasuki makmal, tudung perlu dimasuki ke dalam coat bagi mengelak dari disambar api, bahan kimia dan sebagainya. Penyelesaian untuk permasalahan ini, pakailah coat yang besar dan longgar sehingga tidak menampakkan langsung bentuk tubuh bahagian atas. Namun, kalau kita lihat situasi hari ini, sukar untuk melihat mereka yang memakai coat yang disebutkan itu. Kedua pula, adalah keperluan akademik. Mereka menggayakan tudung jenis ini dengan alasan kekemasan seperti yang dapat kita lihat pada badan-badan uniform seperti Pasukan Pandu Puteri, Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah dan lain-lain lagi. Sukar untuk berkompromi dengan alasan ini kerana tidak bolehkah mengemaskan sahaja tudung yang dilabuh itu? Mengapakah mereka tidak boleh mencotohi Pasukan Puteri Islam yang tampak molek dengan tudung tidak dimasukkan ke dalam baju tetapi masih boleh berfungsi sebagai satu pasukan? Ini adalah persoalan yang perlu diperhalusi lagi.

Kesimpulannya, dapat dinyatakan disini, jumhur ulama berpendapat bahawa panjang minima bagi suatu tudung adalah sampai menutupi dada dengan sempurna. Namun ini bukan bererti sekadar melepasi sepanjang itu. Kerana seringkali diterpa angin, maka bahagian dada akan tersingkap. Maka, tidak ada pilihan lain bagi muslimah kecuali mengenakan tudung yang lebih panjang dari itu. Bahkan sangat baik bila tudung menjulur panjang sampai ke punggung. Dan inilah pendapat sebagian ulama dengan mengambil zahir dari perintah Allah pada surat Al-Ahzab ayat 59:

p/s: aku hanya manusia biasa yang acapkali membuat kesilapan.. aku mencuba untuk membaiki diri.. semoga ia diberkati dan diredhai.. Amin....

Maysaa?? Its the IN-Thing..

Assalamualaikum guys..

pernah dengar tak tentang MAYSAA? well, sab pon baru je tahu pasal tu.. its a clothing line from a young lady.. her full name Hana Tajima Simpson which are Tajima for the Japanese daddy, Simpson for the English Mum and Hana the Japanese, became a muslim about four years ago... If you are a hijab blog surfer, you must be familiar with Hana Tajima or also known from Stylecovered.com. She has been a hot topic among Muslim blogger. She has also been featured at many media such as BBC UK and Brazillian press.

Hana Tajima is a 23 years old British Japanese designer who converted to Muslim five years ago.

Skaisthenewblack.blogspot writes, "She has wicked style, a very elegant and chic and yet somehow, modest".

On tonguechic.com Hana advices that, "Don't get caught up in what looks good on other people, just to fit in. You have to find something you're comfortable with, a look that expresses your personality..." 

i don't think im going to wear this to the office??

yes of coz, u are in London, thats why la sesuai... huhuhu...

nice dress, tapi kalau pki kat sab mampos spare tire sume nampak hahah..

another tight pants....

oh yes! yuna selalo pakai outfit dari Maysaa.....


Well, I don't think i'll wear something like that.. bukan apa, yes kita Muslim even pakai Hijab kena cantik juga.. but jangan sampai terkeluar landasan.. they are certain baju dia yang ok and menutup aurat.. but ade juga yang menutup aurat but at the same time bogel? macam mana tu? as u all know, kite tak boleh menampakkan bentuk badan kita.. even sab pon kadang2 ada pakai baju yang agak ketat *sebab tu la dah nampak gemok, sbb sedaya upaya menutup bentuk tubuh ku*...

ada juga seluar yang die design tu terlalu ketat.. sebab tu la kadang2 wanita yang bertudung ni slalo disalah ertikan.. oleh sebab orang2 yang pakai mcm ni lah.. pakai tudung tapi semua ketat2.. biarlah kita dikatakan old fashion or tk ikot peredaran masa.. as long as, tak melampau batas dan menutup aurat mengikut sunnah... ape2 pon, design die cantik2.. shawl pon lawa and sgt menarik tang lilit2 tuh...tapi, biarlah diriku ini selesa dgn apa juga pemakaian ku selagi tidak melampaui dan juga diredhai oleh-Nya....

Tuesday, January 4, 2011

Happy New Year!


We’ve made it through.
A chance to live a life well and true.
We need to stop searching the sky for something new
The real story about living begins with me and you.
Share your heart with those around you.
Make a difference this time around for it won’t be long
When we are through.
Smile in the sunlight and on those hazy days
For you are the candle which lights the way.
Happiness is in little supply, live, love and try not to cry.
Morning begins anew and the future will depend on me and you.

  Happy New Year!!!!!!!!! :)