Tuesday, January 25, 2011

PTD?

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera...

Hari ni last sab kerja, bukannya benti keja ke ape.. tapi esok dah start cuti sampailah 6hb Feb nanti.. yeay! :) btw, entry kali ni bukan nak ckp pasal cuti.., but nak cerita sikit pasal PTD.. you all mesti dah tau kan PTD tu ape.. bagi yang tak tahu tu, PTD ni Pegawai Tadbir dan Diplomatik.. post ni utk orang2 yang ade degree and apply kat SPA and lulus exam, assessment and interview.. nampak simple kan, but actually susah sebenarnya.. as for me yang dah pernah amik exam PTD dulu, tahun 2009.. pergh..memang pecah kepala sebab saya ni bukan nye minat nak amik tau sangat pasal kerajaan sume ni.. *memang tak patut lah kan bagi warga Malaysia* tapi itulah hakikatnya.. walaupun sekarang ni saya bekerja dengan kerajaan, tapi tak banyak yang saya tahu especially pasal mengundi, sistem parlimen sume tuh.. tapi sejak keje sini, banyak yang saya belajar.. dari  seorang yang 0 pengetahuan, now Alhamdulillah tahu lah jugak sikit2 heheh..

ni lah antara buku yang korunk kena study huhuhu...

fyi, my parents memang insist sab jadi  PTD.. dulu masa fail exam 2009 tuh, diaorg agak terkilan lah sebab mengharap sgt sab dapat..memandangkan kakak sab pon 2 kali fail exam.., and bekerja dgn Maybank so lagi diaorg mengharap kat sab.. tapi, sab bukan apa.., kurang minat lah nak jadi  PTD officer ni.. i have my own mission.. sab bukan jenis orang yang sukekan pangkat tinggi2.. i mean, ada nye jurang antara staff and boss.. yeh..! memang semua kerja ada staff dan boss, but tak suka kalau ade jurang smp staff kena takot boss and boss boleh suka2 mengarah and keluarkan maki2an yang tak best.. *ingat keje gov senang ke? tunggu lah korunk bile dapat big boss yang perghhhh..speechless* sab lagi suka kalau jadi lecturer ke :)  at least dealing dgn students..

 
mom dad, if only u know that i can't be like daddy.. he's a good PTD officer, and yes i admit that PTD will take u up and to a higher post.. but ina tak minat.. im sorry mom dad.. :'( 

this is daddy.. now daddy JUSA C dlm KDN..
"i can't be you daddy..."

3 comments:

  1. kalau sabby ada beli cara nak menjawab soalan ptd bagi tahu diana....sbb dah 3 kali sya tak pernah pergi n after this br terhegeh hegeh nak pergi....

    ReplyDelete
  2. sab, org amik exam 2 kali dah. dua2 lulus. yg 1st x dpt pegi assesment sbb x sihat. yg second ni surat panggilan tak dapat lagi. tak nak jadi PTD sbnrnya. tak suka skema2 gaban ni. tp ntah la, just to try my luck. kalau betul2 rezeki kat situ, who knows kan? :)

    ReplyDelete
  3. dee.... i tk beli pon buku2 tuh..huhuh..tak bace pon mase 1st exam tuh... tu yg fail terus heheh... u try la, mane tau luck u kat situ :)

    fana.. Alhamdulillah fana lepas..kalau rezeki u kt situ tkkan nak tolak kan..mcm sab, mmg tk minat..tu yg tk pegi pon 2nd exam..ntah laahh... tgk la nanti mcm mane kan :)

    ReplyDelete