Friday, June 17, 2011

17 Weeks and 4 days ;)

Assalamualaikum & morning

Semalam sab pergi check-up dengan Dr. Raja. My appointment is at 4pm. Semalam masa kat office lagi sab dah cuak sebenarnya. Sebab ada 2 staff sab kat sini kena minum air gula. Sebab badan naik and ada sugar dalam badan. Kira orang panggil 'Gestational diabetes' iaitu high blood glucose level during pregnancy. Sebab sab rasa badan sab ni naik banyak dari sejak pregnant. So risau lah jugak sebab takmo minum air gula. Huhuhu. Masa sampai hospital, nurse terus suruh ambil urine, berat and BP. Masa ambil berat tu maaak aaaiiii. Nurse tu cakap banyak nya naik. Last month 64.2kg. This month pulak 67.8kg! Naik 3kg dalam sebulan!!!!! Sab terkejut gila! Nurse tu senyum jek. Dia kata suruh makan yang berkhasiat. Jangan banyak makan lemak. Dia takut baby besar ke nanti. Susah nak bersalin. Sab pon alamak, ni mesti kena marah dengan Dr. Raja huhuhu.

Bila dah trun sab masuk jumpa Dr., dia cakap urine, blood and BP semua ok. But, berat badan naik banyak. Dia kata suh kurang-kurangkan makan. I mean control la makan tu. Nanti tak larat nak bawak badan  hhehehehe. Sib baik tak kena marah. And lega sebab tak kena minum air gula :)  dok risau pasal tu jek. Legaaaaa......

So, Dr. pon suruh scan baby. Dapat lah tengok baby tengah active bergerak. Tendang sana tendang sini. Ada je activity baby buat hehehe. Kejap2 tangan dia atas kejap2 bawah ehehhe. Dr check jantung everything semua ok normal Alhamdulillah. Thn, Dr tanya, nak tahu jantina ke? Sab ingat lambat lagi baru boleh detect. Thn sab pon ok je la. Itupun kalau boleh nampak. Sekali baby mama ni boleh pose maut punya! Baby baik punya angkat kaki tunjuk dia punya toot toot :p  Dr. kata Baby Girl :)

Sab punya lah senyum. Jai mengharap dapat baby boy. Ye la, nak geng dengan babah dia nanti. Tapi sab tak kesah sebab dua-dua sab suka. Sab cakap dengan jai, kadang2 bila kita scan lain, kluar nanti lain. Semua tu kuasa Allah swt. Jadi, jangan lah terlalu meloncat2. Tetibe sab teringat yang papa angkat sab pernah cakap sab dapat baby boy heheheh. Tu yang buat jai senyum. Sekali dengan baby girl. Hehe. Tak ape lah, janji baby sihat and sempurna fizikal nya. Amin.......

kalau dapat dua-dua ;)   silonoknya!

No comments:

Post a Comment