Wednesday, June 8, 2011

Mencabut Gigi Ketika Mengandung. Selamat ke?

As Salam & morning

Sab berfore this selalu sakit gusi belah kiri yang kat belakang sekali tuh. Ingat kan sebab gusi bengkak biasa ke apa. Tapi, bila selalu kena, rupanya ada gigi nak tumbuh. Gigi susu kot. Macam kelakar je sebab dah tua-tua gigi baru tumbuh. Huhuhu. So hari tu, sakit datang balik. Ish tak boleh jadi ni. Semalam sab pergi dentist dengan jai kat area rumah. Check punya check, doctor Anita tu kata kena cabut gigi belakang tu. Sebab gigi tu tak boleh nak keluar sebab kena halang dengan gusi. So cara terbaik cabut lah gigi tuh. Sab pon terbeliak lah mata.Takut ok!! Tak pernah cabut gigi kat klinik langsung sepanjang idop 25 tahun ni! Semua tercabut sendiri kat rumah huhu :p  Pastu sab tanya lah doctor selain cabut ape alternatif lain, dia kata potong gusi tu sikit. Kira macam bagi laluan lah kat gigi tu tumbuh. Tapi, doctor Anita cakap kalau potong gusi pon tak lama tahan, nanti tumbuh balik. Ok, selain tu pulak, kalau tak nak cabut and potong gusi, kena makan ubat je la setiap kali sakit nanti. Adus! Semua tu sab tak nak!!! Sab tanya la doktor takpe ke cabut gigi time pregnant? Dia kata takpe, selamat. Dia akan bagi bius khas untuk orang pregnant and ubat yang bersesuaian. Tapi, bila sab tanya kat member2 lain, semua cakap tak boleh. Sab rasa musykil pulak. So ingat nanti bila nak pergi check up dengan Doctor Raja sab tanya sekali. In the mean time, sab ada baca2 article kat google, ada yang kata boleh. Dia explain macam ni:-
  1. Walaupun gusi membengkak and sakit gigi teramat sakit, puan kena makan dulu antibiotik dan tunggu bengkak surut (iaitu kuman mati) sebelum doktor gigi boleh mencabut gigi gerham berkenaan.
  2. Untuk mengatasi rasa sakit yang puan alami skrg, saya syurkan, puan tumbuk bunga cengkih hingga lumat, tambah air dan garam halus (lagi banyak, lagi baik), bancuh dan kumur dengan air bunga cengkih ini, setiap kali rasa sakit ini datang. Ia boleh melegakan.
  3. Puan juga boleh sapukan bius gigi yang dijual di farmasi, namanya Bonjela atau sebarang ubat tahan sakit bengkak gusi/sakit gigi.
  4. Setelah bengkak gusi surut sedikit, puan boleh pergi mencabutnya. Doktor tak boleh mencabut gigi semasa gusi bengkak (ini satu pantang larang pergigian).
  5. Ttg mencabut gigi semasa hamil, masalah yang dikhuatiri ialah pendarahan yang sukar dibendung jika puan ada masalah hemofilia (hemophilia). Jika puan tiada masalah ini, mencabut gigi adalah prosedur yang selamat.
  6. Semasa mengandung, hormon yang dikeluarkan oleh badan ke dalam darah membesarkan/mengendurkan saluran darah, dan pendarahan pada gusi boleh berlaku di peringkat akhir kehamilan. Jika pendarahan ini berlaku semasa puan mencabut gigi, ia akan makan masa untuk pendarahan reda (caranya ialah dgn menjahit gusi di mana pendarahan berlaku). Oleh kerana menjahit gusi ini amat sakit, maka doktor terpaksa berikan bius yang agak kuat supaya puan tak rasa sakit. Kandungan boleh terjejas sedikit (bayi akan meronta tapi tak lah sampai mati).
  7. Ramai ibu yang hamil kurang selesa mendapatkan rawatan gigi semasa hamil.
  8. Jadi pada pandangan saya, puan perlu ikut nasihat doktor gigi puan sepenuhnya. Cabut gigi memang selamat semasa hamil, tapi lagi baik jika rawatan gigi (sebarang prosedur) dilakukan sebelum puan jadi hamil.
Source: http://www.baiboo.com.my/2008/09/04/mencabut-gigi-semasa-hamil/


Kesimpulannya:  Saya tak nak cabut gigi even selepas bersalin skali pun!! huaaarrrghhhhhh.......

2 comments:

  1. Kalau sakit gigi sapu DABUS Aromaterapi kat rahang..jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan, atau sakit berlebihan ketika haid..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

    ReplyDelete
  2. sy preggy 2 month camtu....hari nimmg da nasib gigi gerahm sy kne cabut....mula2 feedback yg sy trime byk2 mmg kata x bley cabut...tmbh2 lgi kndugn msih kcil..tp sy dgr dr dr.gigi gov tu kata boleh .....lgipon gigi sy lubg teruk..dan sakitnye ayiayai...x tdo mlm n ngis je...thn sakit...minggu lpas dr bg antibiotik dan ubt thn sakit...minggu ni gigi nye da x skit...so dr gigi pon cabut....tp x sakit plak..skit injection tu je ....lpas cabut ok2 je...just bgkak gusi...jeheheg

    ReplyDelete